Tre tips om du har ryggont

Får du ofta ont i ryggen? Anledningarna kan vara många. En vanlig anledning är att du belastar ryggen på ett onaturligt sätt under dagen. Det kan även bero på flera andra orsaker, från sjukdomar till dina vardagsrutiner. Vi går igenom olika anledningar till ryggsmärta och saker du kan göra för att åtgärda dessa.

  1. Köp rätt skor

Dina skor är otroligt viktiga för din kropp. Fel skor kan göra att du går fel, vilket i sin tur kan sätta sina spår både på ryggen och även andra delar av kroppen. Om du dessutom står upp länge bör du investera i ett par högkvalitativa skor. Det finns många att välja mellan, exempelvis Ecco skor. Det är skor från det danska skoföretaget Ecco och de är kända för sina bekväma sulor och mjuka komfort. Med hjälp av Ecco skor kan du undvika ryggsmärtor och andra besvär.

  1. Skaffa en bättre säng

Även om ett par Ecco skor är bra för ryggen så finns det även många andra produkter som du bör uppgradera. En sådan produkt är din säng. Du spenderar en stor del av ditt liv liggandes i sängen. Se till att du inte skadar kroppen under denna tid, köp en säng med rätt madrass. Det finns olika typer av madrasser, vissa är mjukare och andra är hårdare. En generell regel är att tyngre personer behöver fastare sängar men det beror helt på din kroppsform. Gå in i en madrassbutik och fråga en kunnig person från personalstyrkan. Tänk på att även skaffa en eller flera nya kuddar. Dessa är minst lika viktiga som den nya madrassen.

  1. Börja med nya rutiner

Även små förändringar kan göra enorm skillnad för din hälsa. Om du har ryggsmärtor kan det bero på att musklerna i kroppen inte är tillräckligt starka, att de drar på ett onaturligt sätt eller något helt annat. Ibland kan en eller flera nerver på ryggen klämmas åt när du sitter för länge eller om du har dålig hållning. Du kan jobba stående, ta en snabb promenad eller köra ett snabbt träningspass för att försöka återställa balansen igen. Tänk på att även ha bra jobbskor när du arbetar, exempelvis Ecco skor.

Besök en läkare

De är svårt att avgöra varför du har ryggsmärtor på egen hand. Många gånger så räcker det med att du byter till Ecco skor eller att du köper en ny madrass. Det kan dock bero på något annat också, exempelvis sjukdom eller skada. Därför är det alltid bra att uppsöka vård för att undersöka varför du har ont i ryggen.