Överfall är ovanliga i Sverige och ett överfallslarm kommer inte att förhindra själva överfallet om oturen skulle vara framme. Men det ett överfallslarm kan göra är att öka känslan av trygghet och förbättra livskvalitén genom att den som bär på oro vågar göra sådant som den inte skulle vågat utan ett larm. 

Trots att det är relativt ovanligt att bli överfallen i Sverige så är det många som är oroliga för att bli överfallna till exempel när man joggar efter promenerar hem efter en kväll på stan. Överfallslarmet kommer förhoppningsvis aldrig att användas, men det kan vara ett sätt att öka känslan av trygghet och bli av med onödig oro. Polisen menar att man inte ska ha en övertro på ett överfallslarm, men att det kan vara ett bra komplement till att vara riskmedveten och inte ta onödiga risker som att gå där det är dåligt upplyst och folktomt. Vid köp av ett överfallslarm är det viktigt att det är godkänt enligt svensk lag. Batonger, pepparspray och tårgas går under vapenlagen och får inte användas av privatpersoner. En annan viktig aspekt om du vill använda ett överfallslarm är att du måste veta hur det används. Ett överfallslarm är bara till nytta om du vet hur det fungerar och kanske har testat det en gång innan skarpt läge.  

Olika typer av överfallslarm

Det finns olika typer av överfallslarm och de vanligaste är sprayer eller ljudlarm. Ett ljudlarm har fördelen att det avger ett så pass högt ljud att du både skrämmer förövaren och påkallar hjälp från omgivningen. Oftast aktiveras dessa överfallslarm genom att du drar ut en splint och larmet är ofta så pass litet att det går att bära i handen eller till exempel på en nyckelring. Många överfallslarm av den här typen avger ljud i storleken 110 decibel, vilket är ett mycket högt ljud. 120 decibel betraktas som en smärtgräns när det gäller ljud. Ett överfallslarm som består av en spray är till för att förblinda förövaren och ge dig en chans att komma undan eller påkalla hjälp. Sprayen ska chocka angriparen och få denne att avbryta överfallet. En del sprayer innehåller färg för att underlätta en eventuell identifiering av gärningsmannen.