Smörrebröd är en slags smörgåstårta i miniportioner men där man använder rågbröd istället för vitt bröd. Det kan också beskrivas som en lyxigare variant av en smörgås med olika pålägg. Smörrebröd är riktigt goda smörgåsar och beskrivs ibland som Danmarks nationalrätt. Det är verkligen en dansk klassiker som du inte ska missa om du besöker Danmark. Nu kan du även beställa smörrebröd i Sverige. Både bagerier och catering-firmor erbjuder smörrebröd i olika format. Smörrebröd brukar alltid gå åt så tänk på att beställa minst fyra olika smörrebröd per person.

Vilka pålägg finns på smörrebröd?

Påläggen på smörrebröd kan varieras i det oändliga. Brödet brukar för det mesta vara någon typ av fullkornsbröd eller rågbröd. Sedan garneras brödet med sallad, tomat, gurka, citron, lök och något pålägg. Det kan till exempel vara laxpaté, pannbiff med rödbetssallad, rostbiff med potatis, getost med honung, ägg- och matjessillröra, grön sparris med lax och dillmajonnäs eller panerad rödspätta med picklesröra. Lök förekommer ofta i olika former, friterad, torkad eller rå. Smörrebröd smakar alltid lika bra, oavsett när på dygnet de ska konsumeras även om smörrebröd i de flesta fall äts till lunch tillsammans med en kall öl och snaps.

Var finns de bästa smörrebröden?

I Köpenhamn finns en uppsjö av restauranger som serverar fantastiska smörrebröd. På vissa restauranger kan man beställa tre olika smörrebröd utan att veta vad som är på, det blir en överraskning att upptäcka de delikata mackorna. Smörrebröd finns i olika storlekar och är man inte så hungrig kan man beställa någon av de lite mindre varianterna. Många restauranger kommer med nya innovationer och serverar till exempel smushis som är en blandning av smörrebröd och sushi. Även i Sverige går det numera att hitta riktigt goda smörrebröd som är gjorda på färskt surdegsbröd och med färska och fräscha pålägg.

När kan man äta smörrebröd?

Smörrebröd kan man egentligen äta när som helst. Det passar perfekt som bjudmat och som ett alternativ till smörgåstårta. Du kan servera smörrebröd på ett födelsedagskalas eller på ett dop. Idag finns det svenska restauranger som alltid serverar smörrebröd och du kan även köpa med dig smörrebröd hem. Man kan till och med beställa smörrebröd på ICA nu för tiden. Smörrebröd är verkligen en perfekt måltid. De är matiga och går att variera i det oändliga. De är mycket nyttigare än till exempelvis smörgåstårta eller en ostfralla. De är dessutom väldigt vackra att se på!