När man lämnar hemmet på morgonen, nysminkad och fin, tänker man kanske inte på att sminket man nyss lagt på kommer försvinna och/eller bli ojämnt under dagen. Att då möta sin spegelbild när man kommer hem igen kan sluta i en besvikelse men det finns en lösning på problemet och den stavas primer. Vad det är, hur den används och varför den är sminkbärarens bästa vän kan du läsa mer om här och vill du beställa, besök www.skonhetsguiden.se.

Vad är primer?

Trenderna inom skönhet förändras ofta men oavsett vilket smink som är inne för stunden vill man alltid att det ska sitta både bra, snyggt och länge. En primer är en slags kräm som man lägger på i hela ansiktet innan man sminkar sig för att få ett jämt underlag att arbeta på. Primern gör också att sminket sitter bättre oavsett om man sitter inne en hel dag, är ute i regn och rusk eller om man drar av ett svettigt träningspass.

Med en riktigt bra primer som grund kan man göra i princip vad som helst utan att behöva bättra på sminket under dagen och dessutom får man som sagt ett jämnare och snyggare resultat! För många som använder smink är detta en riktig mirakelprodukt, men det finns flera saker att tänka på innan man gör ett köp.

Att välja rätt

Att välja en primer är inte helt enkelt – det finns flera saker att ta hänsyn till och det finns även enormt mycket att välja bland. Väljer man en av dom billigare är kvaliteten ofta sämre och därmed uteblir stora delar av den önskade effekten. För att få en produkt som är riktigt bra är det värt att kosta på lite extra!

En annan sak att tänka på inför valet är dels att välja en utifrån sin egen hudtyp, till exempel oljig eller torr, samt en som är avsedd att använda på det område där man använder smink. Primers finns bland annat för:

  • Hela ansiktet (att ha under foundation eller puder)
  • För ögonlocken
  • För ögonfransarna
  • För läpparna

Gillar man att sminka sig mycket och ofta kan det vara bra att ha olika primen primer för varje område men bär man bara lite smink till vardags kan det räcka att välja en sådan som kan läggas i hela ansiktet (dock inte på den tunna huden under ögonen).