Skillnaden mellan herr och damcyklar

När man skall välja ut en ny cykel finns det en rad olika steg man går igenom. Vissa av dessa har inte någonting med cykelns funktioner att göra, medan andra enkomt avhandlar detta. En av de första sorteringarna som görs är om man skall ha en herrcykel eller damcykel. Detta är inte något konstigt i och med att vi vant oss vid att det ofta finns en sådan uppdelning. Dock är det egentligen ingen skillnad mellan dessa båda. Från början var damcyklar utformade på sitt unika sätt för att kvinnor skulle kunna cykla. I och med att modet innebar att kvinnor inte hade byxor, krävdes en cykelkonstruktion som möjliggjorde att man enkelt skulle kunna ta sig upp på cykeln. Detta utan att få problem med cykelns stång. Ramen modifierades därför till det utseende vi är vana vid idag. Det är dock ingenting som hindrar män från att använda damcyklar.

Klassisk eller för sport

Nästa steg man lätt fastnar vid är om man skall införskaffa en klassisk cykel eller om det är sportorienterade damcyklar man är på jakt efter. Dagens klassiska cyklar är ofta av mycket hög kvalitet och kommer med alla de funktioner man kan önska sig för en säker och bekväm tur. Det innebär att man har en upprätt körställning med en robust konstruktion. Dessa damcyklar kommer ofta med både fotbroms och handbroms. Dessutom med ett mindre paket växlar som lagts in i navet på bakhjulet. I och med att man har växelpaketet inne i navet, är det inte lika känsligt för väta och lera som annars kan äventyra hela funktionen hos såväl herrcyklar som damcyklar.

Förutom fotbroms och växlar i navet är det vanligt med skärmar och pakethållare. Väljer man istället en mountainbike är detta högst ovanligt. Även om man kan ha pakethållare även på sådana damcyklar, är det oftare någonting som välj bort. Detta för att ha större rörelsefrihet och markfrigång när man är ute i skogen och cyklar. Beroende på vad man skall använda sin cykel till, kan man behöva tänka igenom dessa val ordentligt innan man är säker på vad som krävs.

Att passa på att handla sin cykel under en cykelrea gör ibland valet lite enklare och man spar pengar till att investera i t.ex. ett par nödvändiga tillbehör.