iPhone reparation vid fuktskada

Det värsta har hänt – du har tappat din iPhone i diskvattnet, i sjön eller kanske till och med i toaletten. Eller kanske har du tagit en promenad med hunden i ösregn och kommit hem och insett att jackan inte höll tätt. Din käraste ägodel är tydligt fuktskadad. Att utföra en iPhone reparation utifrån en fuktskada är möjligt – men det finns först några saker du kan prova hemma.

Stäng av och torka

För att lyckas med en reparation på en fuktskadad iPhone är det viktigt att stänga av den så snabbt som möjligt. Plocka ur simkortet och torka luren noggrant med hushållspapper. Det gäller att så snabbt som möjligt suga ut den fukt som går. När detta är gjort kan du använda en vanlig hårfön för att blåsa den torr. Använd låg värme (det lägsta som går) och se till att hålla ett avstånd på minst 40 cm.

Ristricket

När du gjort ovanstående punkter är det dags för ett riktigt bra knep – en enklare iPhone reparation att göra hemma finns knappast. Vi kallar det för ristricket! Börja med att hälla upp ordentligt med ris (givetvis okokt) i en plastpåse. Lägg därefter ner din iPhone och se till att riset täcker varenda millimeter. Sug ur luften ur påsen innan du knyter igen den.

Förvara påsen i ris i:

  • 2–3 dagar om den endast varit i snabb kontakt med vatten eller fukt
  • 6–7 dagar om den fått ett ordentligt bad

Om telefonen legat i vatten länge kan man med fördel plocka upp den ur riset en gång om dagen och blåsa ytterligare 15 minuter åt gången med hårfönen. När telefonen sedan har fått torka i ett par dagar är det dags att starta den för att se om tricket hjälp.

I bästa fall har det torra riset sugit upp fukten och telefonen fungerar felfritt precis som innan. Om den fungerar men om det ändå syns att det finns fukt, till exempel under skärmen, kan de vara läge att lämna in den.

iPhone reparation hos företag

Om du inte får liv i din iPhone trots ristricket behöver den lämnas in hos ett företag som erbjuder iPhone reparation. Tyvärr täcks inte fukt- och vattenskador av någon garanti men det kan åtminstone kännas skönt att telefonen går att rädda, även om det kommer kosta en slant.